Amiga

Amiga

25 Nis 2007

Amiga'nın Tarihçesi

1982
Amerikalı, video oyunlarına oldukça meraklı olan üç dişçi video oyunları pazarına girerek Atari firması gibi çok para kazanmayı hayal ediyorlardı. Bu amaçla Hi-Toro adında bir şirket kurdular. Bu şirketin amacı grafik ve ses olarak mükemmel bir teknolojiye sahip bir oyun makinası yaratmak ve tabi ki çok para kazanmaktı. Yaratıcı beyin olarak Jay Miner ve Dave Morse'un katılımıyla grafik ve ses alanında yeni bir çığır açacak olan bu yeni makinanın hazırlıkları da başlamış oldu.Daha önceden Atari firmasında çeşitli makinaların custom chiplerini dizayn etmiş olmaları sebebiyle oldukça tecrübeli olan bu iki şahıs çabucak yeni yaratacakları makinanın planını hazırladılar. Bu plana göre: Makinanın kod adı "Lorraine" olacaktı, grafik ve ses olarak o zamanki en ileri teknolojiye sahip Custom Chip'ler kullanılacaktı ve genişleme kapasiteside yüksek olacaktı. Bu sayede daha sonra çıkacak olan genişleme modüllerinin (klavye girişi, seri ve paralel port, diskdrive vb.) makinaya ilave edilmesi ile birlikte tam fonksiyonlu bir bilgisayara dönüştürülebilecekti. Bu planlar ve düşünceler altında yeni makinanın Custom Chip'leri ile ilgili çalışmalar başladı.


1983
Yeni makinanın Custom Chip'leri ile ilgili çalışmalar hala tamamlanmamıştı. Bunun nedeni Hi-Toro firmasının içinde bulunduıu mali sıkıntı yüzünden araştırmalar için kaynak oluşturulamaması idi. Hi-Toro firması bu zor durumdan nasıl kurtulacağını kara kara düşünürken Atari firması Jack Tramiel aracılığı ile şirketi satın alma teklifinde bulundu. Ancak fiyat konusunda bazı anlaşmazlıklar oldu. Buna rağmen Hi-Toro firması Atari'nin yaptığı son teklifi kabul etmek üzereyken hiç hesapta olmayan birşey oldu ve Commodore firması ani ve oldukça anormal bir teklifte bulunarak Hi-Toro'yu satın aldı.


1985
Commodore, Lorraine üzerinde bazı değişiklikler yaptı. Öncelikle "Lorraine" adı "Amiga" olarak değiştirildi, hafıza iki kat arttırılarak 256 KB'a çıkarıldı, çift yüzlü (double side) disk drive standart oldu. Yapılan bu değişikliklerden sonra Haziran 1985'de ilk Amiga, yani Amiga 1000 New York'da piyasaya sürüldü. Amiga 1000 piyasaya çıktığında dizaynıyla, çift düğmeli mousuyla, 7.14 Mhz'lik Motorola 68000 işlemcisiyle, 512 Kb'a yükseltilebilen 256 Kb hafızasıyla, maksimum 4096 renk kapasitesiyle, tamamen multitasking işletim sistemi ile herkesi kendine hayran bırakmıştı.


1986
Biri Amerika'da diğeri Almanya'da bulunan iki grup Amiga 2000 ile ilgili çalışmalara başladı. Bu sırada ise İngiltere'de Vic 20, Amstrad CPC, MSX, Spectrum ve C64 oldukça populer bir durumdaydı.


1987
Sonunda Amiga 2000 ve Amiga 500 gün ışığına çıktı. A500 12 Haziran'da satışa çıktı. İlk çıktığında satış fiyatı tam tamına 587 pound idi ve o zamanlar piyasada bulunan Atari ST ile kıyaslandığında oldukça pahalı kalıyordu. Ancak aradan geçen kısa zaman içersinde hem A500'ün fiyatı düştü, hem de A500'ün Atari ST'den çok daha iyi bir makina olduğu ortaya çıktı ve bu durum karşısında A500'ler peynir ekmek gibi satılmaya başladı. A500'lerin başarısı C64'ün elde ettiği başarıyı bile gölgede bırakmıştı.

1990
Workbench 2.0 ile birlikte ilk 32 bitlik Amiga olan Amiga 3000'ler piyasaya sürüldü. Bugün bile bazıarı A3000'i gelmiı geçmiı en iyi Amiga olarak kabul etmekte... Ayrıca hepimizin imrendiği, ancak Amerikan video yayın formatının NTSC olması nedeniyle ve bir türlü Avrupa video yayın formatı olan PAL'a adapte edilememesi yüzünden görmek ve kullanmak nasib olmayan Video Taoster'da ilk kez 1990'ın sonlarına doğru maalesef yukarda açıkladığımız sebeplerden dolayı sadece Amerikan piyasasında satışa sunuldu.

1991
CDTV gün ışığına çıktı. Ancak fiyatının yüksek olması ve yenilik olarak değişik birşeyler sunmaması sebebi ile beklenen ilgiyi görmedi.

1992
A500'lerin üretimine son verildi buna karşılık A600'ler piyasaya sürüldü. ilk çıktığında büyük ilgi gören A600'ler Commodore'un izlediği hatalı stratejiler sonucunda çok kısa bir süre içerisinde cazibesini kaybetti.

1994
Commodore firması CD32'yi çıkararak console piyasasına el attı. CD32 ilk çıktığında piyasadaki tüm rakiplerinden daha iyi bir teknolojiye ve konfigürasyona sahipti. İlk 32 bit'lik consolelardan biri olması, piyasadaki diğer 16 bit'lik makinalar karşısında CD32'yi oldukça cazip kılıyordu. Bütün bu başarılara rağmen izlenen hatalı stratejiler sonucunda CD32, Commodore'un çıkardığı son model oldu.

Görüldüğü üzere Commodore'un batmasında izlenen hatalı stratejiler çok büyük rol oynadı. Hepimizin hatırladığı gibi 1994'ün baharında beklenen şey oldu ve Commodore çok önceden girdiği mali krizi atlatamayarak iflas bayrağını açmak zorunda kaldı.
Herneyse artık olan oldu ve Commodore firması sonuçta battı; yapacak birşey yok! Fakat Commodore batışından önce, o an için yapabileceğinin en iyisini yaptı ve amiga'nın tamamen yok olmasını engelleyecek bir protokol hazırladı. Bu protokole göre şirketi kim alırsa alsın hiç bir şekilde Amiga'nın üretimini, geliştirilmesini durdurmayacak, Amiga teknolojisi üzerinde herhangi bir değişiklik yapamayacak ve başka alanlarda kullanamayacaktı.
Sonunda 1994'ün ortalarında Commodore firması tüm mal varlıkları ile birlikte satışa çıktı. İlk öneri Samsung'dan geldi. Samsung oldukça iyi bir fiyat teklifi ile gelmişti. Ancak Samsung, Commodore'u aldıktan sonra Amiga'yı üretmeyi düşünmüyordu. Sadece Amiga'nın teknolojisini kendi makinalarında kullanmayı istiyordu ve bedelini ödemeyede hazırdı. Elbetteki Samsung'un bu teklifi kabul edilemezdi. Commodore, kendisini satın alacak şirketin öncelikle bu protokolü kabul etmesi gerektiğini açıklayınca Samsung teklifini geri çekmek zorunda kaldı.
Daha sonraki teklifleri ise Escom, Dell ve ilginçtir commodore UK (Commodore'un ingiltere bölümü) getirdi. Commodore, Commodore UK'nın teklifine oldukça sıcak bakıyordu. Eh! nede olsa şirketin bir kanadıydı ve şirketin bu kanadı şirketi satın almak istiyordu (oldukça ilginç bir durum o zaman neden kendi içinde bir satış gerçekleşmedi). Ancak Escom ve Dell'in de Commodore'un tüm şartlarını kabul ederek daha iyi bir teklif götürmesi ile birlikte Commodore UK'da çekilmek zorunda kaldı. Escom savaştan galip çıkan taraf olarak Commodore'u satın aldı.
Yeni üretim Amiga'lar 8 Ekim 1995'de piyasaya sürüldü. Fakat Escom'da Amiga'ya fazla bir katkı sağlayamadı. Hatta elektrikli süpürgeye benzer bir Amiga dizayn etti. Escom'da bir süre sonra iflas etti ve Amiga'yı Gateway'e sattı. Bu kısım tam bir faciadır zaten. Çünkü Gateway'le iki sene boşa geçti. Gateway'da Amiga'yı sattı. Artık Amiga Inc. yeni modeller üretmeyeceğini sadece software üreteceğini duyurdu. Amigacılar için ikinci facia da budur. En azından yeni bir işletim sistemi piyasaya sürüldü. Ama Amiga gibi bir bilgisayarın gelişimi duramazdı. Amiga için turbo boardlar ve Ppc kartlar piyasaya sürüldü. Amiga software olarak da oldukça gelişti... Sonrasını biliyorsunuz zaten

Hiç yorum yok: