Hiç de öyle megabytelarca yer kaplayan bir işlem değildir bu. Sonuçta hangi harddiskinizin hangi partitonlarının olduğu ve disk üzrinde nereden başlayıp nerede bittiğinin bilgisinin tutulduğu 3-5 kb lıktanım dosyasıdır bu meret. Sağlam bir diskete minicik olan bu yedekleri alma süreniz en fazla 1 dk sürecektir.
İşleme başlamadan evvel üzerine RDB yedeklerini alacağımız boş, sağlam, Amiga DOS formatlı bir disket hazırlıyoruz. Daha sonra Amigamızın başına geçip HDToolbox programımızı çalıştırıyoruz. Yedek alacağımız diskin olduğu device'ı seçiyoruz. bendeki disk Z3scsi.device üzerinde bağlıydı. o yüzden onu seçtim. Ama standart kullanımda scsi.device seçmeniz gerekecektir.
Gerekli seçimi yaptıktan sonra HDToolbox o device üzerinde mevcut olan sürücüleri bize listeleyecektir. bu liste üzerinde RDB yedek almayı düşündüğümüz diske tıklayarak onu seçiyoruz ve mouse'umuza sağ tıklayıp "Project" menüsünden "Save RDB To File..." seçeneğini seçiyoruz. karşımıza "Nereye Kaydedeyim? diye soran bir Request çıkıyor. Daha önceden hazırladığımız temiz, formatlı disketimizi seçiyoruz. Kaydedeceğimiz dosyaya da hangi disk ile alakalı olduğunu hatırlatacak bir isim verip "Save" butonuna basıp kaydediyoruz. Diskete yazma işlemi bitince tekrar mouse'umuzun sağ tuşuna tıklayıp "Project" menüsüne gidiyoruz ve bu sefer de "Save MountFile..." seçeneğini seçiyoruz. Yine karşımıza "Nereye Kaydedeyim?" diye soran bir Request çıkıyor. Yine temiz, formatlı ve az önce RDB yedeğini aldığımız disketi seçip hangi harddikimizin mount dosyası olduğunu hatırlatacak bir isim vererek "Save" butonuna basıp kaydediyoruz.
Yedek alma işimiz bitti. HDTollbox programımızı kapatıp, Temiz ve formatlı olarak hazırladığımız ve üzerine RDB yedeklerini aldığımız disketi etiketleyip, güvenilir bir yere kaldırdıktan sonra Amiga'daki rutin işlerimize gönül rahatlığı ile devam edebiliriz.
Geri yükleme kısmı da yine HDToolbox programı içerisinden yapılmaktadır. RDB datası bozulan diskimizi HDToolbox üzerinden seçip "Project" menüsündeki "Load RDB From File..." ı seçtikten sonra karşımıza "Nerede Bu Yedekler?" diye soran Request çıkacaktır. Bu sefer de disketimiz içerisinde bulunan RDB yedeğini seçerek geri kurtarma işlemini gerçekleştirmiş oluyoruz. Bundan Sonra HDToolbox üzerindeki ayarlarımızı kaydedip Amigamıza reset attığımızda herşeyin yerli yerinde, hiç bir veri kaybının olmadığını görerek çok seviniyoruz.
Geçmiş olsun...
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder