Amiga

Amiga

27 Oca 2009

RDB Yedek Nasıl Alınır ve Geri Yüklemesi Nasıl Yapılır ?

Hiç de öyle megabytelarca yer kaplayan bir işlem değildir bu. Sonuçta hangi harddiskinizin hangi partitonlarının olduğu ve disk üzrinde nereden başlayıp nerede bittiğinin bilgisinin tutulduğu 3-5 kb lıktanım dosyasıdır bu meret. Sağlam bir diskete minicik olan bu yedekleri alma süreniz en fazla 1 dk sürecektir.
İşleme başlamadan evvel üzerine RDB yedeklerini alacağımız boş, sağlam, Amiga DOS formatlı bir disket hazırlıyoruz. Daha sonra Amigamızın başına geçip HDToolbox programımızı çalıştırıyoruz. Yedek alacağımız diskin olduğu device'ı seçiyoruz. bendeki disk Z3scsi.device üzerinde bağlıydı. o yüzden onu seçtim. Ama standart kullanımda scsi.device seçmeniz gerekecektir.
Gerekli seçimi yaptıktan sonra HDToolbox o device üzerinde mevcut olan sürücüleri bize listeleyecektir. bu liste üzerinde RDB yedek almayı düşündüğümüz diske tıklayarak onu seçiyoruz ve mouse'umuza sağ tıklayıp "Project" menüsünden "Save RDB To File..." seçeneğini seçiyoruz. karşımıza "Nereye Kaydedeyim? diye soran bir Request çıkıyor. Daha önceden hazırladığımız temiz, formatlı disketimizi seçiyoruz. Kaydedeceğimiz dosyaya da hangi disk ile alakalı olduğunu hatırlatacak bir isim verip "Save" butonuna basıp kaydediyoruz. Diskete yazma işlemi bitince tekrar mouse'umuzun sağ tuşuna tıklayıp "Project" menüsüne gidiyoruz ve bu sefer de "Save MountFile..." seçeneğini seçiyoruz. Yine karşımıza "Nereye Kaydedeyim?" diye soran bir Request çıkıyor. Yine temiz, formatlı ve az önce RDB yedeğini aldığımız disketi seçip hangi harddikimizin mount dosyası olduğunu hatırlatacak bir isim vererek "Save" butonuna basıp kaydediyoruz.
Yedek alma işimiz bitti. HDTollbox programımızı kapatıp, Temiz ve formatlı olarak hazırladığımız ve üzerine RDB yedeklerini aldığımız disketi etiketleyip, güvenilir bir yere kaldırdıktan sonra Amiga'daki rutin işlerimize gönül rahatlığı ile devam edebiliriz.
Geri yükleme kısmı da yine HDToolbox programı içerisinden yapılmaktadır. RDB datası bozulan diskimizi HDToolbox üzerinden seçip "Project" menüsündeki "Load RDB From File..." ı seçtikten sonra karşımıza "Nerede Bu Yedekler?" diye soran Request çıkacaktır. Bu sefer de disketimiz içerisinde bulunan RDB yedeğini seçerek geri kurtarma işlemini gerçekleştirmiş oluyoruz. Bundan Sonra HDToolbox üzerindeki ayarlarımızı kaydedip Amigamıza reset attığımızda herşeyin yerli yerinde, hiç bir veri kaybının olmadığını görerek çok seviniyoruz.
Geçmiş olsun...

26 Oca 2009

RDB Kurtarma yazılımı

Bir dalgınlık anımda 10 gb lık IDE harddiskimin RDB (Rigit Disk Block) bilgisini uçurdum. RDB denen meret hardiskin içerisinde tanımlanmış tüm partition bilgilerini tuttuğu için şu an disk içerisindeki bilgilere erişemiyorum. Her ne kadar elimde backup olmasına rağmen 1 ay evvelki backup olduğu için yine de kayıplarım var. Fırsat bu fırsat deyip RDB Recover eden yazılım araştırmaya başladım.

Aminet üzerinde az biraz araştırma yapınca sadece kurtarma işlemi için yapılmış, Amiga DOS üzerinde çalışan RDBrecov yazılımını buldum. Programı kurup sistemi geri kurtarmam 10 dk sürmemiştir. Hiç bir kayıp olmadan tüm partitionlarımı, tabiri yerindeyse "şakkadanak" getiren bu programı şiddetle tavsiye ederim. RDB bilgisini kurtarmak için önce bir sistem diski veya disketi ile sistemimizi çalışır hale getirdik. sonra Workbench install 3.1 disketinde bulunan HDToolbox programımızı çalıştırdık. Harddiskimizi sisteme tanıtmak için "Change Drive Type" butonuna tıklayıp karşımıza çıkan ekranda "Define New" seçeneğini seçiyoruz ve karşımıza harddiskimizin teknik bilgilerini okuyacak olan ekran geliyor. bu ekranda "Read Configuration" butonuna bastığımızda harddiskimizi sisteme tanıtmak için gerekli teknik bilgilere ulaşmış oluyoruz. Burada yazan bilgileri bir kenara not alıyoruz. bize lazım olan bilgiler:


DeviceUnit Number,

Cylinders,

Blocks per Cylinder,

Bytes per Block.


bu bilgileri not aldıktan sonra "Cancel" deyip herhangi birşey kayıt etmeden geri çıkıyoruz. HDToolbox 'u kapatıyoruz. Aldığımız not şu örnek bilgiler gibi olmalıdır:

Device: scsi.device

Unit: 0

Cylinders: 7752

Blocks per Cylinders: 1008

Bytes per Block: 512

daha sonra Yeni bir Shell veya CLI penceresi açarak RDBrecov yazılımımızı gerekli parametreleri girerek çalıştırıyoruz.
RDBrecov s c cs şeklinde parametre ihtiyacı olan yazılıma CLI penceresi üzerinde RDBrecov scsi.device 0 s 512 c 7752 cs 1008 gerekli komut satırını girerek RDB kurtarma işlemini başlatıyoruz.

Diskin büyüklüğüne bağlı olarak birkaç dakikalık yüzey tarama işleminden sonra RDBrecov yazılımı bize bir dizi rapor sunuyor ve aşağıdaki örneğe benzer bir döküm veriyor:

Trying to open scsi.device unit 0

SectorSize = 512 (overridden by parameter: 512)

Cylinders = 7814016 (overridden by parameter: 7752)

CylSectors = 1 (overridden by parameter: 1008)

PFS Bootblock found at cylinder 2: Size = 204 cyls DosType=50465301 Name="Workbench"

PFS Bootblock found at cylinder 206: Size = 407 cyls DosType=50465301 Name="Prog"

PFS Bootblock found at cylinder 613: Size = 417 cyls DosType=50465301 Name="Internet"

PFS Bootblock found at cylinder 1030: Size = 894 cyls DosType=50465301 Name="Games"

PFS Bootblock found at cylinder 1924: Size = 1016 cyls DosType=50465301 Name="Pictures"

PFS Bootblock found at cylinder 2940: Size = 570 cyls DosType=50465301 Name="Graphic"

PFS Bootblock found at cylinder 3510: Size = 976 cyls DosType=50465301 Name="Music"

PFS Bootblock found at cylinder 4486: Size = 693 cyls DosType=50465301 Name="cache"

PFS Bootblock found at cylinder 5179: Size = 1627 cyls DosType=50465301 Name="Work"

PFS Bootblock found at cylinder 6806: Size = 611 cyls DosType=50465301 Name="Emulator"

PFS Bootblock found at cylinder 7417: Size = 335 cyls DosType=50465301 Name="Temp"

Reading cylinder 7752

Complete.

***

bu bilgileri de bir yere not ediyoruz.

tekrar HDToolbox yazılımını çalıştırıyoruz. harddiskimizi sisteme tanıtıp partition oluşturma kısmına geçiyoruz.

şimdi tekrar hdtoolbox'a giriyoruz ve harddiskimizi install ediyoruz. Partition Drive kısmından partition'larımızı tekrar yaratacağız. elimizdeki "at cylinder" ve "size" bilgilerini "start cyl" ve "total cyl" kısımlarına yazıyoruz. üst üste gelen partition'lar yaratmamaya dikkat ediyoruz dememe gerek yok sanırım. olur da eğer üst üste gelen partition'lar varsa hafızanıza güvenerek doğru olana hatırlamaya çalışmalısınız. eğer "size" kısmı 0'ı gösteriyorsa "at cylinder" değerini bir sonraki "at cylinder" değerinden çıkararak size'ı bulabiliriz.

bitti de gitti maşallah.


bu mükemmel ötesi çalışan programa http://aminet.net/disk/salv/RDBrecov.lha adresinden ulaşabilirsiniz.