Selamlar,
commodore.gen.tr'den Kurzon bildiriyor.
Bu yazıda size harddisksiz, cdromsuz cıscıbıl bir Amiga'dan nasıl komple kurulu bir sistem boot edebiliriz onu anlatacağım.
Açıklama:
Neden böyle bir duruma ihtiyaç duyulabilir?
Hiç kurulu Amiga sisteminizin başına birşey gelip de saatlerce herşeyi baştan kurmak zorunda kaldığınız oldu mu? Workbench disketlerini bul, install et, os3.9 cd'ni bul, baştan kur, kullandığın bir sürü patch'i baştan yükle, programları baştan yükle, oyunları baştan yükle.... aaaaargh!
Ya da bir yedekleme (backup) manyağı mısınız? Binbir emekle kurduğunuz güzelim sisteminiz sürekli güncel bir şekilde farklı bir medyada yedekte saklanmalı mı?
Ya da Amiga'nız var ama paraya kıyıp ne harddisk almışsınız ne birşey. Bir de üstüne "kurulu Amiga sistemim olsun" istiyorsunuz.
Ya da Amiga1200'ünüzü orjinal biçiminde korumayı, PCMCIA yuvasına sadece bir ethernet kartı takarak sanki harddiskiniz varmış gibi kullanmayı istiyorsunuz. Okumaya devam...
Nasıl oluyor da oluyor?
Aslında yaptığımız iş oldukça basit. Amiga'mızı PC'de paylaşıma açılmış bir klasör üzerinden network yoluyla boot ediyoruz.
Gereksinimler:
Öncelikle ethernet kartlı birer PC'ye ve Amiga'ya ihtiyacınız var. Linux veya Windows farketmez, MacOS hakkında ise bilgim yok ama desteklediğini düşünüyorum. Amiga ve PC arasında network nasıl kurulur bildiğinizi varsayarak bu dökümanda anlatmıyorum ama yine de sıkışırsanız bana yazının sonundaki iletişim yollarından biriyle ulaşabilirsiniz. Zaten dökümanın sonunda linkini vereceğim adf'yi kullanacağınız için Amiga tarafında bir ayar yapmanıza gerek kalmayacak. PC tarafında ise TCP/IP ayarlarınızda Amiga'daki ayara uygun bir IP ve subnet mask vermeniz yeterli. Fiziksel hazırlığın dışında yazılımsal olarak ihtiyaç duyduklarınızı ise buradan hazır olarak indirebilirsiniz.
Genel olarak aslında yapmamız gereken çok basit birşey. Aminet'ten "smbfs.lha" adlı dosyayı indirdik mi işin %90'ı tamamdır. (smbfs.lha dosyasını yazının sonundaki linkten de indirebilirsiniz) "smbfs de ne ola ki?" hemen söyleyeyim kendileri "samba file system" in kısaltmasıdır. "ıyyy yine mi samba" demeyin işimizin samba ile ilgisi yok. ne samba kuracaz ne tango yapacaz.
Samba file system, kendisini destekleyen işletim sistemlerinde, "sistemlerden bağımsız olarak" dosya, klasör vs paylaşımını destekleyen güzel, böyle cennetten çıkma bir dosya sistemidir. Dosya sistemi lafı hemen ürkütmesin sizi, hiç öyle katakulli işlerle uğraşmayacaz. Yapacağımız gayet basit ve adım adım şu: (Windows ile Amiga'yı artık konuşturduğumuzu ve karşılıklı pinglerin atıldığını varsayıyorum)
1- smbfs.lha'yı bir güzel açıyoruz. içinden çıkan smbfs dosyasını c: 'ye atıyoruz ki elimizin altında olsun, yazdık mıydı çalışıversin, path'miş assign'mış uğraştırmasın.
2- sonra amiga'da komut satırına (nam-ı diğer cli'ya) geçiyoruz. (nasıl geçiliyor bilmiyorsanız okumayı kesebilirsiniz.) burada benim yazdığım komut şu: (komuttan sonra açıklaması geliyor)
smbfs volume=win device=win0 workgroup=home username=amiga password=amiga service=//win/amiga
Gelelim Türkçe mealine. smbfs, malum komutun kendisi hehe. volume= ve device= kısımları amiga'da mount edilecek pc klasörünün adı. Amiga'nızda harddiskinizin device adı nasıl dh0:, volume adı ise mesela amiga oluyorsa, bu komuttan sonra mount edeceğiniz pc klasörünün device adı win0, volume adı da win olacak. yani bu komutu wb üzerinde çalıştırırsanız wb ekranınızda birden pıt diye win adında bir partisyon daha çıkacak ^_^ zorunlu değiller, girmezseniz smbfs adında device mount edecektir default olarak.
workgroup= kısmı, pc'nizde tanımlı olan workgroup adıdır. bu parametre zorunludur, dolayısıyla pc'nizde bir workgroup tanımlı olmalıdır. windows'ta workgroup nasıl tanımlanır diye sorarsanız google sadık bir dosttur derim ve ekran görüntülerini incelemenizi öneririm.
username ve password kısımları çok önemli. windows'ta sisteminize erişme hakları olan kullanıcılar vardır: administrator, guest, kurzon, unlu_hacker_lord_diablo gibi. burada ben amiga isimli bir kullanıcı yaratmışım, şifresini de amiga olarak tanımlamışım. burada dikkat edilmesi gereken nokta kullanıcı ayarlarında "password never expires" seçeneğinin aktif olması. yoksa bir süre sonra benim gibi "lan neden çalışmıyor buuuuuuuuuuuuu" diye yarım saat boyunca kafayı yiyebilir, poku da hiç çekinmeden alakasız şeylere mesela firewall'a ya da havanın sıcak olmasına atabilirsiniz. kullanıcıyı tanımladıktan sonra pc'de hangi klasörü amiga'da mount etmek istiyorsak onun için bu amiga kullanıcısına tam yetki veriyoruz. "nasıl yapacaz" diye sormadınız değil mi? (Ekran görüntülerine dikiz)
geldik en bariz yere. efendim bu service= kısmında windos'ta paylaşıma açtığımız amiga klasörümüzü tanımlıyoruz, benim pc'min network'teki ismi de "win" miş.
Çok önemli not: Ekteki disket image'ını sorunsuz kullanabilmeniz için PC'nizin bu komuttaki ayarlara göre ayarlanmış olması gereklidir. Örneğin ağ ismi win olmalı, workgroup ismi home olmalı, amiga isimli bir kullanıcı win üzerine var olmalı ve şifresi de amiga olmalı, paylaşılan klasörün ismi de amiga olmalı gibi. Yok eğer ben illa kendi ayarlarımı yapacam diyorsanız disketteki startup-sequence dosyasını açıp smbfs satırında gerekli değişiklikleri yapmanız gerekli.
Artık Amiga'mızda PC'mizin paylaşımdaki bir klasörünü çat diye, sanki amiga'ya takılı bir device'mış gibi tanımlamış olduk. Network'ten boot etme bir yana, PC-Amiga arası paylaşımı bu kadar kestirme yoldan, ıvır zıvır programlar ya da çok kaynak sömüren programlar (bkz samba) kullanmadan ve dahi çok da basit tek bir komut satırıyla halletmek bile beni benden almıştı ilk denediğimde.
Buradan gerisi artık boot için kullandığımız disketteki startup-sequence'e ait. s-s'i inceleyenler görecekler ki smbfs ile mount ettikten sonra tüm sistem assign'larını (c, devs, libs, devs vs) bu yeni yarattığımız win isimli device'a yönlendiriyoruz ve normal startup sürecini başlatıyoruz. Amiga'mız mükemmel derecede esnek bir sistem olduğu için hemen dediğimize inanıveriyor ve network'teki PC'nin amiga klasörünü sistem device'ı sanıp çatııır çatır boot ediyor. Eğer PC'de tanımladığınız Amiga kullanıcına tam yetki verdiyseniz Amiga'nız 10mbit ethernet bağlantısı üzerinden misler gibi tam performans çalışıyor sadece 1 disket sürücüsü ve PCMCIA'den takılı ethernet kartı ile. Ne harddisk ne cdrom gerekli.
Benden bu kadar arkadaşlar, sorularınızı mertbingol@gmail.com 'a gönderebilirsiniz.
MSN: kurzon@hotmail.com
Amiga için network boot disketi: http://my.opera.com/kurzon/homes/blog/networkboot.rar
Smbfs.lha: http://my.opera.com/kurzon/homes/blog/smbfs.lha
1 yorum:
aga eline saglık.guzel calısmaymış..gel gorki benım 1 kglık leptopta ne Cdrom var nede flopy var...bende bitene usbden baglı cdrom var..onuda usb oldugu ıcın boot edemıyorum..sistemi nasıl kurcam kara kara dusunuyorumm..Not: biosta usb dıye secenek yok:S hadi kolay gele
Yorum Gönder